Regulering

Landbruket er en næring hvor myndighetene har etablert ordninger for å realisere politiske mål. Markedsreguleringen er en av disse, og TINE SA er markedsregulator. I TINE er ansvaret for markedsreguleringen lagt til Norsk melkeråvare.

Oppgaven som markedsregulator

Markedsreguleringens formål er å søke å oppnå et balansert marked i samsvar med gjeldende landbrukspolitikk.

Markedsregulering har sin hjemmel i Omsetningsloven og gir Omsetningsrådet myndighet til å fastsette regelverket. Norsk melkeråvare har ansvar for at tiltakene i regelverket gjennomføres effektivt og konkurransenøytralt.

Mottaksplikten

Markedsreguleringsforskriften fastsetter vilkår for TINEs mottaksplikt på rå melk fra melkeprodusenter.

TINE pålegges også mottaksplikt for fløte og smør fra aktører i markedsordningen for melk når det er definert overskudd i markedet.

Forsyningsplikten

Markedsreguleringsforskriften gir videre markedsregulator plikt til å forsyne alle meieriselskaper som deltar i prisutjevningsordningen med melkeråvare til like vilkår. 

Forsyningsplikten til konsummelkmeierier (drikkemelk) utenfor TINE er volummessigbegrenset i markedsreguleringsforskriften. Til øvrige meieriselskaper skal uavhengige selskaper stilles likt med TINEs egne anlegg.

Informasjonsplikten

Informasjonsplikt skal sikre alle markedsaktører lik tilgang på informasjon om aktiviteter markedsregulator utfører i kraft av reguleringsansvaret. Dette er regulert i  retningslinjer om informasjonsflyt i meierisektoren.

Reguleringstiltak

Behovet for reguleringstiltak oppstår når det er ubalanse mellom tilgang og etterspørsel etter rå melk. Melk er en biologisk vare med lang ledetid, samt en ferskvare som må foredles umiddelbart. Melkeproduksjonen varierer ikke i takt med etterspørselen gjennom året. Derfor er det behov for å lagre i sesong med overskudd av melk, for salg i sesong med underskudd av melk. I hovedsak brukes ost, smør og melkepulver til slik reguleringslagring.

Skjevheten i melkekurven gjennom året påvirker også transport og behov for produksjonskapasitet gjennom året.

Dokumenterte kostnader til regulering finansieres av omsetningsavgiften. Omsetningsavgiften er en avgift per liter melk som betales av melkeprodusentene og som disponeres av Omsetningsrådet.

Faglige tiltak og opplysningsvirksomhet

Omsetningsavgiften brukes også til å støtte faglige tiltak og opplysningsvirksomhet.

Faglige tiltak rettes normalt mot produsentene og består i hovedsak av forskning og utvikling innenfor avl i regi av Geno og Norsk Sau og Geit.

Opplysningsvirksomheten gjennomføres i hovedsak av Opplysningskontoret for meieriprodukter (MELK) og Stiftelsen Norsk Mat.

MELKs formål er å øke forbrukernes kunnskap om melk og meieriprodukter, og skal drive merkenøytral informasjonsvirksomhet på et saklig og vitenskapelig grunnlag.

Stiftelsen Norsk Mat driver opplysningsvirksomhet gjennom generisk markedsføring av økologisk mat og markedsføring av den nasjonale merkeordningen Nyt Norge.